Z każdym rokiem rośnie nasza świadomość na temat szkodliwości rafinowanego cukru. Z tego powodu coraz częściej szukamy zdrowych alternatyw. Jedną z nich jest niewątpliwie stevia rebaudiana. 100% naturalny, który nieprzetworzonym naturalnym stanie, oprócz słodkiego smaku posiada także wiele prozdrowotnych właściwości.
Stevia jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. Od setek lat jest wykorzystywana przez rdzenną ludność jako słodzik oraz zioło lecznicze. Leczą nią oparzenia, problemy żołądkowe oraz kolki. Zadaj sobie pytania! Czy dbasz o zdrowie? Nie chcesz dalej truć się cukrem? Ta roślina może być ciekawą alternatywą dla Ciebie.
Stevia rebaudiana jest ponad 200 razy słodsza od cukru. Dzięki temu, aby nasze dania lub napoje stały się słodkie, potrzeba naprawdę niewiele jej liści. W sklepach ze zdrową żywnością często oferują nam sztuczne słodziki z dodatkiem stevii. Nie ulegajmy reklamie i kupujmy tylko naturalne suszone liście, a nasz organizm na pewno nam za to podziękuje.
Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania stevii !
1. Pomocna w leczeniu nowotworów.
W 2012 roku, Nutrition and Cancer przedstawiła na swoich łamach przełomowe badania, które wykazały, że stewiozyd występujący w stevii zwiększa ilość ginących komórek nowotworowych( zwiększa apoptazę) oraz opóźnia rozrost guza. Badania te odnosiły się do raka piersi.
W innych badaniach wykazano także pozytywny wpływ tej magicznej rośliny w terapii raka jelita grubego, dzięki podniesieniu poziomu przeciwutleniaczy w organiźmie.
2. Pomoże Ci schudnąć.
Rafinowany, biały cukier szkodzi zdrowiu oraz jest bombą kaloryczną . Duża część zbędnych kalorii w dzisiejszej, standardowej diecie pochodzi właśnie z oczyszczonego cukru. a stąd już prosta droga do nadwagi, a następnie otyłości. Stevia rebaudiana ma zero kalorii. Używana z umiarem i w naturalnej postaci, zastępuje nam cukier, a dodatkowo dostarcza nam witamin i minerałów. Dzięki temu możliwe jest zredukowanie ilości kalorii, co zapobiega nadwadze. Dochodzi także do stabilizacji poziomu cukru we krwi. Ogranicza to napady głodu oraz ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II.
3. Wspomaga walkę z nadciśnieniem.
Glikozydy pochodzące ze stevii rozkurczają naczynia krwionośne oraz powodują zwiększone wydalanie sodu z organizmu. Te dwa czynniki wpływają na regulację ciśnienia krwi(obniżają je u osób z nadciśnieniem a nie rozregulowują go u tych mających prawidłowe jego wartości).
4. Poprawia profil cholesterolowy.
Badania z 2009 roku wykazały, że stevia obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, jednocześnie podnosząc poziom dobrej frakcji HDL.
Produkty ze stevii.
1. świeże oraz suszone liście
Najbardziej naturalny oraz pożądany w kuchni produkt. Posiada odpowiednio zbilansowane proporcje, które tylko w takiej, nieoczyszczonej formie mogą być dla nas zdrowe. Oczywiście jak ze wszystkim, także ze stevią należy zachować umiar w stosowaniu.
2. stevia w postaci ekstraktu oraz tabletek słodzących
Są to produkty przetworzone, dlatego należy ich unikać. Wpływ na zdrowie substancji wysokooczyszczonych nie jest nigdy do końca przewidywalny. Ponadto tabletki ze stevii zawierają często dodatki sztucznych słodzików oraz substancji poprawiających i wzmacniających smak oraz zapach.
Uprawa w naszym klimacie.
Dzięki dostępności w naszym kraju nasion oraz sadzonek, stewię możemy z powodzeniem uprawiać w naszych domach oraz ogródkach. W polskim klimacie jest traktowana jako roślina jednoroczna – nie przezimuje na zewnątrz w gruncie. W związku z tym, należy wnieść ją na zimę do pomieszczenia. Nie jest wymagająca jeśli chodzi o warunki uprawy. Wystarczy jej ogrodowa ziemia, dużo słońca oraz umiarkowanie podlewanie. Gdy zapewnimy naszej stevii te podstawowe upodobania, możemy cieszyć się świeżymi liśćmi przez cały rok. Najlepszy plon uzyskamy uprawiając stevię w ogrodzie od maja do końca września. W domu na parapecie wyniki będą trochę gorsze. Niezależnie od miejsca zawsze warto zyskać nowe doświadczenia!
Stevia – skutki uboczne?
Liście stevii świeże lub suszone stosowane z umiarem nie powodują działań niepożądanych. Oczywiście nie zwalnia to nikogo z obserwacji reakcji własnego organizmu po ich spożyciu, gdyż jest roślina i na każdego może działać inaczej. Dopuszczalne dzienne spożycie glikozydów stewiolowych na kg/mc to 4 g. 11 listopada 2011 roku Komisja Europejska przyjęła rozporządzenie dopuszczające stosowanie stevii w żywności.