Selera korzeniowego zna każdy. Jest to warzywo powszechnie wykorzystywane w kuchni. Posiada liczne właściwości prozdrowotne. Podkreśla smak wielu potraw i nadaje im specyficznego aromatu. Najsmaczniejszy seler korzeniowy to ten uprawiany we własnym ogródku bez nadmiaru sztucznych nawozów i chemicznych oprysków. Przy odrobinie wysiłku i po przeczytaniu poniższego wpisu na pewno poradzicie sobie z jego uprawą, ponieważ nie jest rośliną bardzo wymagającą. Uprawa selera korzeniowego- zapraszamy do lektury!
Seler korzeniowy- charakterystyka
Jest to roślina dwuletnia. W Polsce został rozpowszechniony dzięki królowej Bonie. Jego najbardziej rozpoznawalną częścią jest duży, bulwiasty korzeń. Seler wykształca go w pierwszym roku uprawy, a w kolejnym kwitnie i produkuje nasiona. Nie jest jednak odporny na mróz na tyle, aby w naszym klimacie przetrwać zimę w gruncie. Jeśli więc chcielibyśmy uzyskać własne nasiona to dorosłą bulwę wykopaną jesienią, wiosną sadzimy z powrotem do gruntu, czekamy na kwitnienie, owocowanie i wreszcie możemy zebrać wyczekiwane nasiona.
Uprawa selera korzeniowego
Seler korzeniowy najbardziej lubi gleby niezbyt ciężkie, próchniczne o dużej zawartości substancji pokarmowych. Najlepiej sadzić go na stanowiskach słonecznych, zniesie jednak także lekkie zacienienie. Lubi podłoże wilgotne, o odczynie obojętnym. Nie toleruje miejsc podmokłych- zżółknie a następnie zgnije. Do zbudowania okazałej bulwy seler korzeniowy potrzebuje dużej ilości substancji pokarmowych. Najlepiej nawozić go obornikiem, kompostem i nawozami mineralnymi. Obornik stosujemy jesienią przed sadzeniem roślin. Po tym zabiegu wiosną nie dajemy już kompostu. W ogrodach nieekologicznych miesiąc po posadzeniu selera możemy dać dodatkowo niewielką dawkę wieloskładnikowego nawozu mineralnego. Opisywana roślina ma dość duże wymagania wodne. W okresie upalnej i słonecznej pogody powinna być podlewana codziennie. Selera korzeniowego najłatwiej uprawiać z rozsady. Możemy kupić już gotową lub przygotować ją sami wysiewając nasiona do skrzynek w lutym i trzymać na parapecie w domu. Młode rośliny do gruntu pikujemy w połowie maja, po ostatnich przymrozkach. wczesne sadzenie nie jest wskazane, ponieważ niska temperatura może spowodować tworzenie się pośpiechów- wybiją pędy kwiatostanowe. Selera korzeniowego zbieramy na początku października i przechowujemy w chłodnym miejscu(temperatura powyżej zera).
Właściwości zdrowotne i zastosowanie selera korzeniowego
Seler korzeniowy zawiera w sobie bardzo dużo witamin i minerałów. Obfituje w magnez, żelazo oraz wapń. Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy C- zawiera jej więcej niż cytryna. Niektóre związki obecne w selerze korzeniowym przyspieszają trawienie i mają działanie antyoksydacyjne. Osoby spożywające jego duże ilości zmniejszają u siebie ryzyko wystąpienia nadciśnienia, chorób serca oraz podniesionego cholesterolu.
W kuchni możemy wykorzystać zarówno korzeń jak i liście selera, Liście są niezastąpionym dodatkiem do zup. Korzeń możemy spożywać na surowo w formie surówek, sałatek oraz gotować. Bardzo smaczne są przyrządzone z niego kotlety.