Jagoda kamczacka jest wysokim krzewem bardzo odpornym na mrozy. Wytwarza smaczne i zdrowe owoce o granatowej barwie. Dojrzewają niezwykle wcześnie bo już w połowie maja. Jeśli posadzimy w ogrodzie jagodę kamczacką, to będziemy mogli cieszyć się smakiem pysznych owoców zanim jeszcze dojrzeją truskawki. Opisywany krzew wykazuje wysoką odporność na choroby i suszę. Jest długowieczny. Nie musimy martwić się, że mróz uszkodzi kwiaty- wytrzymują przymrozki przekraczające -5 stopni Celsjusza. Jak uprawiać jagodę kamczacką? Jak przechowywać owoce i jakie mają właściwości?
Jagoda kamczacka- charakterystyka
Nazywana inaczej suchodrzewem jadalnym. Dorasta do około 2 m wysokości. Pojawiła się w Rosji w XVII w., ale dopiero wiek XX przyniósł jej prawdziwą popularność. Wtedy to zaczęły powstawać pierwsze plantacje. Jagoda kamczacka w Polsce jest jeszcze mało popularna. Jej uprawa ogranicza się najczęściej do kilku krzaków posadzonych w ogrodzie. Jednak z roku na rok coraz większa liczba rolników zaczyna interesować się tą rośliną. Przekłada się to na powstawanie nowych plantacji. Opisywany krzew owocuje już w połowie maja! Oznacza to, że jest najwcześniej owocującą rośliną jagodową. Jej kwiaty wytrzymują przymrozki przekraczające -5 stopni Celsjusza. Pojawiają się na roślinach na początku kwietnia i są żółto-białe. Powstające z nich owoce mają ciemnoniebieską barwę. Ich kształt jest zależny od odmiany. Może być okrągły, podłużny lub nieregularny. Smakiem przypominają nieco leśne jagody. Są bardzo soczyste. Ich waga waha się od 1-2 g, a zbiór z pojedynczego, dorosłego krzewu kształtuje się na poziomie 3-4 kg. Jagoda kamczacka posiada podłużne, ciemnozielone liście, które wraz ze zwisającymi, dużymi, ciemnoniebieskimi owocami sprawiają, że może być sadzona również jako roślina ozdobna.
Jagoda kamczacka- uprawa
Jagoda kamczacka preferuje stanowisko słoneczne lub półcieniste. Urośnie prawie na każdym typie podłoża. Jednak najintensywniejszy wzrost i obfite owocowanie osiągnie na tej o średniej żyzności i umiarkowanej wilgotności. Podłoże powinno mieć odczyn lekko kwaśny, ale przy uprawie jagody kamczackiej nie trzeba stosować środków dodatkowo zakwaszających glebę, jak ma to miejsce w przypadku borówek. Opisywany krzew ma bardzo wysoką tolerancję na suszę. Wymaga podlewania jedynie w przypadku ekstremalnie długich okresów bez opadów. Mimo, że jagoda kamczacka nie ma dużych potrzeb pokarmowych, to na wiosnę warto zasilić ją uniwersalnym nawozem mineralnym lub gotową mieszanką przygotowaną z myślą o borówkach. Przez kilka pierwszych lat uprawy przycinanie ogranicza się wyłącznie do usuwania uszkodzonych i suchych pędów. Po 10-12 latach trzeba przeprowadzić cięcie odmładzające.
Jagoda kamczacka jest krzewem niezwykle mrozoodpornym. Wytrzymuje mrozy przekraczające -40 stopni Celsjusza, a jej kwiaty tolerują przymrozki przekraczające -5 stopni Celsjusza. Nie jest atakowana przez choroby i szkodniki. Jagody kamczackie są roślinami zapylającymi się krzyżowo. Dlatego w ogrodzie najlepiej posadzić obok siebie krzewy różnych odmian. Pojedynczy egzemplarz także wyda owoce, ale będzie ich znacznie mniej. Miejsce, w którym będzie rosła jagoda kamczacka należy nawieźć kompostem- zabieg ten najlepiej wykonać jesienią (jeśli rośliny będziemy sadzić na wiosnę) lub w lipcu (jeśli sadzenie nastąpi jesienią). Odległości pomiędzy sadzonkami powinny wynosić 1 m. Glebę warto wyściółkować korą sosnową.
Zastosowanie
Jagoda kamczacka jest przede wszystkim długowiecznym krzewem owocowym. Dostarcza smacznych i zdrowych owoców. Z uwagi na to, że nie jest atakowana przez choroby i szkodniki świetnie nadaje się do uprawy w gospodarstwach ekologicznych. Z roku na rok na rynku rośnie zainteresowanie owocami jagody kamczackiej i kto wie, może za kilkanaście lat będzie równie popularna jak borówka. Warto więc zainteresować się tematem uruchomienia plantacji
Ciemnozielone liście, intensywnie niebieskie owoce oraz pięknie pachnące kwiaty sprawiają, że opisywany krzew jagodowy może być wykorzystywany także jako roślina ozdobna
Właściwości owoców jagody kamczackiej
Owoce jagody kamczackiej są soczyste i mają lekko kwaskowaty smak, nieco podobny rodzimej jagody leśnej. Są bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości polifenoli, antocyjanów oraz flawonoidów. Ponadto występują w nich kwasy organiczne i witamina C.
Owoce jagody kamczackiej wzmacniają organizm i pomagają w walce z chorobami nowotworowymi, obniżają poziom złego cholesterolu, a także wzmacniają naczynia krwionośne. W medycynie alternatywnej są z powodzeniem wykorzystywane jako remedium na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Z owoców jagody kamczackiej można przygotowywać soki, konfitury oraz nalewki. Najlepszymi metodami przechowywania ich w stanie nieprzetworzonym jest suszenie lub mrożenie.