W polskich szkółkach możemy znaleźć wiele odmian jagody kamczackiej. Jednak zainteresowanie nimi jest znacznie mniejsze niż borówką amerykańską. Główną przyczyną tego stanu rzeczy jest niewiedza kupujących, a jak wiadomo jeśli czegoś nie znamy to po prostu tego nie kupujemy. Suchodrzew jadalny- bo tak inaczej nazywa się jagoda kamczacka jest krzewem dorastającym do 2 m wysokości. Wytrzymuje mrozy przekraczające – 40 stopni Celsjusza. Ma duże i smaczne owoce. Jest najwcześniej owocującą rośliną jagodową. W sprzedaży znajdziemy wiele odmian polskich i rosyjskich. Które są najlepsze? Jak uprawiać jagodę kamczacką? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w tym wpisie.
Jagoda kamczacka- charakterystyka
Jest krzewem dorastającym do około 2 m wysokości. W Rosji pojawiła się już w XVII w., ale rozgłos uzyskała dopiero w XX w. Zarówno polskie jak i rosyjskie odmiany jagody kamczackiej mają większe i smaczniejsze owoce oraz bardziej zwarty pokrój niż podstawowy gatunek. Niestety suchodrzew jadalny jest w naszym kraju jeszcze mało popularny. Jednak powoli zaczyna się to zmieniać. Z roku na rok przybywa plantacji. Co prawda są one niewielkie, ale to i tak ogromny krok na przód.
Jagoda kamczacka owocuje bardzo wcześnie- niektóre odmiany już w połowie maja. Jej kwiaty są bardzo odporne na przymrozki- wytrzymują temperatury dochodzące do – 6 stopni Celsjusza. Pojawiające się po kwitnieniu owoce początkowo mają kolor zielony. Gdy dojrzeją stają się ciemnoniebieskie. W zależności od odmiany mogą przyjmować różne kształty. Ich smak jest podobny do leśnych jagód. Liście suchodrzewu jadalnego są podłużne i mają ciemnozielony kolor. Bardzo ładnie komponują się z dużymi, zwisającymi, granatowymi owocami.
jagoda kamczacka- uprawa
Najlepiej czuje się na stanowiskach słonecznych lub półcienistych. Nie ma wygórowanych wymagań co do gleby. Jednak owocuje najobficiej na średnio żyznym podłożu. Powinno być ono umiarkowanie wilgotne. W przeciwieństwie do borówki amerykańskiej, jagoda kamczacka nie wymaga dodatkowego zakwaszania podłoża. Opisywany krzew jagodowy ma bardzo wysoką odporność na suszę. Wymaga podlewania jedynie w gorących i suchych miesiącach letnich. Aby owocowała obficie, wiosną należy zasilić ją gotowym nawozem do borówek lub wieloskładnikową mieszanką mineralną. Przycinanie jagody kamczackiej jest bardzo łatwe i nie wymaga specjalistycznych umiejętności i wiedzy. W pierwszych latach uprawy usuwa się wyłącznie pędy suche i uszkodzone. Pierwsze bardziej radykalne, odmładzające cięcie trzeba wykonać dopiero po 10-12 sezonach. Uprawiając ten piękny krzew jagodowy nie musimy się martwić o jego zimowanie- wytrzymuje mrozy przekraczające – 40 stopni Celsjusza. Jest odporny na choroby i szkodniki. Jagoda kamczacka jest rośliną zapylającą się krzyżowo. Oznacza to, że będzie owocować najobficiej jeśli w jej pobliżu znajdzie się osobnik innej odmiany. Sadzonki sadzimy w rzędzie co 1,5 m, natomiast pomiędzy rzędami 2-2,5 m.
Jagoda kamczacka- najlepsze 10 odmian
Jak pisaliśmy wcześniej, aby cieszyć się intensywnym owocowaniem jagody kamczackiej musimy posadzić co najmniej dwie odmiany będące dla siebie zapylaczami. Mimo że krzew ten nie jest w Polsce zbyt popularny to w szkółkach, szczególnie tych specjalistycznych znajdziemy ich kilkanaście. najczęściej spotykanie są te uzyskane przez Polaków i Rosjan. Różnią się pomiędzy sobą kształtem oraz kolorem owoców, intensywnością owocowania, a także wysokością. Poniżej przedstawiamy 10 odmian, które według nas zasługują na uwagę.
1. Czelabinka
Jedna z najbardziej popularnych odmian. Bardzo dobrze znosi suszę. Czelabinkę można sadzić nawet w rejonach, gdzie temperatury spadają poniżej -40 stopni Celsjusza. Ma zielone, delikatne, wyginające się pędy. Zaczyna kwitnąć na początku kwietnia, a pierwsze owoce są gotowe do zbioru na końcu maja. Mają one granatowy kolor, gruszkowaty kształt i są bardzo smaczne. Często pojawiają się na roślinach już w pierwszym roku po posadzeniu. Nadają się na przetwory oraz do bezpośredniego spożycia.
2. Atut- jagoda kamczacka, odmiana polska
Polska odmiana nadająca się do uprawy amatorskiej oraz do tworzenia plantacji. Ma wysoką mrozoodporność. Rośnie dość silnie. Najbardziej charakterystyczne dla tej odmiany są duże i soczyste owoce. Zaczynają dojrzewać na końcu maja. Mają granatową barwę oraz cylindrycznie wydłużony, dość regularny kształt. Są smaczne i aromatyczne. Ich przeciętna długość to 2,5 cm.
3. Dlinnopłodna
Odmiana rosyjska o bardzo wysokiej mrozoodporności. Została wyselekcjonowana na Syberii. Dorasta do około 2 m wysokości. Ma rozłożysty pokrój. Owocuje już w pierwszym po posadzeniu. Dlinnopłodna jest odmianą średnio wczesną. Jej owoce zaczynają dojrzewać na przełomie maja i czerwca. Mają granatowy kolor i owalny, wydłużony kształt. Są słodko-kwaśne. Nie obsypują się po dojrzeniu.
4. Karina
Odmiana wyselekcjonowana w Polsce. Kwitnie bardzo wcześnie, bo już na początku kwietnia, a pierwsze owoce wydaje w 3 tygodniu maja. Są ciemnoniebieskiej barwy, mają gładką fakturę i podłużny kształt. Są wyjątkowo smaczne i soczyste. Po dojrzeniu bardzo szybko opadają dlatego należy zbierać je regularnie. Nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory.
5. Sinigłaska
Rosyjska odmiana charakteryzująca intensywnym wzrostem i wzniesionym pokrojem. Jej wysokość nie przekracza 2 m. Ma bardzo masywne pędy. Mimo, że praktycznie wszystkie odmiany jagody kamczackiej są roślinami mało wymagającymi, to ta stoi na samym szczycie. Kwitnie w połowie. Sinigłaska wydaje bardzo dużą liczbę owoców. Mają granatową barwę, cylindrycznie wydłużony kształt i pokaźne rozmiary. Ich smak jest słodko- kwaśny.
6. Jolanta
Cechą charakterystyczną tej odmiany jest bardzo intensywny wzrost. Jej wysokość może nieznacznie przekroczyć 2 m. Ma wzniesiony pokrój przypominający miotłę. Owocuje najczęściej w 2 roku po posadzeniu. Wytwarza owalne, średniej długości owoce o nieregularnej powierzchni. Jest jedną z najlepiej plonujących odmian jagody kamczackiej.
7. Nimfa
Rosyjska, niezwykle mrozoodporna odmiana jagody kamczackiej. Cechuje się wyprostowanym pokrojem i dość szybkim wzrostem. Rocznie może zwiększać swoje rozmiary nawet o 1 m. Dorasta do 1,5 m wysokości. Kwitnienie rozpoczyna się na początku kwietnia, a pierwsze owoce zaczynają dojrzewać w połowie czerwca. Mają ciemnoniebieską barwę i podłużny kształt. Są wyjątkowo słodkie i soczyste. Pierwsze owoce pojawiają się na krzewach w 2-3 roku uprawy. Mają średnią tendencję do osypywania się. Nimfę można rozpoznać po charakterystycznie zwiniętych liściach.
8. Wojtek
Polska, intensywnie owocująca odmiana charakteryzująca się wzniesionym kulistym pokrojem. ‘Wojtek’ bardzo silnie się rozgałęzia. Może być sadzony na plantacjach jagody kamczackiej. Opisywana odmiana rozpoczyna owocowanie na początku czerwca. Jej owoce mają granatową barwę i owalny, podłużny kształt. Są bardzo smaczne i aromatyczne. Dobrze znoszą dłuższy transport. Można je mrozić, suszyć, a także przerabiać na soki i konfitury.
9. Morena
Idealna odmiana do uprawy amatorskiej. W sprzyjających warunkach jej wysokość może przekraczać 2 m. Charakteryzuje się kulistym pokrojem o wzniesionych pędach. Na początku kwietnia zaczyna wytwarzać bladożółte kwiaty. Pierwsze owoce są gotowe do zbioru na początku czerwca. Mają wrzecionowaty kształt i są jednymi z największych wśród innych odmian jagody kamczackiej (1,7 g). Ich smak jest słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na przetwory.
10. Zojka
Polska odmiana o średniej sile wzrostu. Jest nieco niższa i ma delikatniejszą budowę niż ‘Wojtek’. Jej pokrój jest kulisty. Pierwsze owoce zaczynają dojrzewać już na końcu maja. Nie trzeba spieszyć się z ich zbiorem- ‘Zojka’ nie ma tendencji do osypywania. Mają one kulistoowalny kształt i jasnogranatowy kolor. Są bardzo słodkie i soczyste. Idealnie nadają się do bezpośredniego spożycia. ‘Zojka’ może być sadzona zarówno jako odmiana amatorska jak i plantacyjna.