Pachnotka to popularna roślina pokojowa i ogrodowa. Na pewno wielu z was ma ją w swoim otoczeniu nawet o tym nie wiedząc. Na terenie Korei, Chin i Japonii jest uprawiana jako roślina oleista. Dostarcza dużych ilości oleju o wszechstronnym zastosowaniu. W tym wpisie skupimy się na jego właściwościach przydatnych w kosmetyce oraz lecznictwie. Dzięki temu, że olej z pachnotki jest substancją w 100% naturalną nie wywołuje alergii i może być stosowany nawet u osób bardzo wrażliwych. Jest olejem lekkim i nie zapycha porów co sprawia, że bez obaw może być stosowany do pielęgnacji cery trądzikowej.
O pachnotce…
W krajach azjatyckich pachnotka jest uprawiana na bardzo dużą skalę. Zakłada się tam specjalne, bardzo duże plantacje. Najbardziej cenną częścią opisywanej rośliny są nasiona, z których pozyskuje się olej. Jest używana także jako przyprawa. Ma smak i zapach będący połączeniem mięty, kopru i anyżu.
Pachnotka dorasta do 60 cm wysokości. Kwitnie w lipcu. Posiada duże, bardzo ozdobne liście, które w zależności od odmiany mogą być zielone lub purpurowe. Preferuje stanowiska słoneczne oraz dobrze przepuszczalną glebę. Ma duży zakres tolerancji jeśli chodzi o pH podłoża na jakim rośnie. Aby miała ładnie wybarwione liście należy zasilić ją nawozem, który w swoim składzie zawiera dużo potasu. Pachnotka w naszym klimacie jest rośliną jednoroczną- nie toleruje mrozu. Można jednak przezimować ją w domu i wiosną ponownie wysadzić do gruntu.
Olej z pachnotki- skład
Olej z pachnotki jest bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego należącego do grupy nienasyconych tłuszczów Omega-3. W związku z tym jest on polecany osobom z chorobami układu krążenia oraz wegetarianom, których dieta pozbawiona ryb może stwarzać ryzyko niedoboru Omega-3. Ponadto olej z pachnotki zawiera dużo witaminy E pozytywnie wpływającej na skórę, przeciwdziałającej zakrzepom oraz warunkującej prawidłową płodność. Jest także bogaty w kwas rozmarynowy mający działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Olej z pachnotki zawiera w swoim składzie także kwercetynę, która uszczelnia naczynia krwionośne, opóźnia starzenie oraz wykazuje silne działanie przeciwalergiczne. Znajdziemy w nim również flawonoidy, antocjany oraz wiele związków fenolowych wpływających korzystnie na organizm człowieka.
Olej z pachnotki- właściwości
Olej z pachnotki uzyskuje się w procesie tłoczenia na zimno. Ma dość intensywny korzenny zapach. Nie należy go podgrzewać- jest nietrwały w wysokiej temperaturze. Ma żółtą barwę. Uwaga!- olej z pachnotki barwi ręczniki, ubrania itp. dlatego trzeba stosować go z ostrożnością, aby nie narobić plam.
Opisywany olej wykazuje działanie zewnętrzne i wewnętrzne. Przeciwutleniacze oraz kwasy Omega-3 regenerują komórki skóry oraz chronią ja przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Ponadto opisywany naturalny kosmetyk nawilża sucha skórę i redukuje podrażnienia. Liczne substancje przeciwbakteryjne i przeciwzapalne w nim zawarte wspomagają walkę z trądzikiem, egzemą i łuszczycą. Olej z pachnotki stosowany wewnętrznie zmniejsza ryzyko występowania raka okrężnicy, poprawia funkcjonowanie układu oddechowego oraz obniża poziom złego cholesterolu.
Olej z pachnotki- zakup, stosowanie i przechowywanie
Należy kupować olej pochodzący wyłącznie z pewnego źródła. Najlepiej z etykietą rolnictwa ekologicznego. Wtedy mamy gwarancję, że produkt przyniesiony przez nas ze sklepu nie zawiera w swoim składzie pestycydów oraz innych nienaturalnych substancji stosowanych w konwencjonalnym rolnictwie. Koniecznie musi być nierafinowany i z pierwszego tłoczenia.
Olej z pachnotki należy przechowywać w ciemnym miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa. Po otwarciu należy wstawić go do lodówki.
Może być stosowany zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. W celach terapeutycznych poleca się stosować nieco ponad łyżeczkę oleju dziennie. Można używać go także jako przyprawy w kuchni.
5 powodów dla których warto stosować olej z pachnotki
1. Pielęgnuje skórę
Olej z pachnotki posiada w swoim składzie wiele cennych substancji, które wpływają korzystnie na skórę. Zdrowe kwasy tłuszczowe, witamina E oraz kwercetyna łagodzą stany zapalne i znacznie ograniczają ilość zmian trądzikowych. Wspomagają również leczenie egzemy i łuszczycy. Ponadto olej z pachnotki nadaje skórze elastyczność, opóźnia procesy starzenia oraz nawilża. Występujący w nim kwas rozmarynowy chroni ją przed szkodliwym promieniowaniem UV. Przeciwutleniacze występujące w dużej ilości w opisywanym oleju przyspieszają regenerację komórek oraz chronią je przed działaniem wolnych rodników.
2. Wspomaga leczenie astmy
Istnieją badania potwierdzające przeciwastmatyczne działanie oleju z pachnotki. Po 4 tygodniach jego stosowania poprawiły się parametry wentylacji oddechowej. Dodatkowo stwierdzono redukcję stanu zapalnego w obrębie dróg oddechowych. Przyczyną tego było zmniejszenie ilości leukotrienów LTB4 i LTC4, które mają bardzo negatywny wpływ na przebieg astmy- między innymi powodują skurcz oskrzeli. Dokładnie nie wyjaśniono, który składnik oleju z pachnotki tak pozytywnie wpływa na organizm astmatyka, ale przypuszcza się, że największy udział ma w tym kwas alfa-linolenowy.
3. Przeciwdziała alergii
Jest jednym z najbardziej przeciwalergicznych olejów. W swoim składzie zawiera kwercetynę, która działa uszczelnia naczynia krwionośne oraz działa antyhistaminowo. Także wysoka zawartość kwasu alfa-linolenowego przyczynia się do wzmocnienia organizmu, zwiększenia odporności i zmniejszenia stanu zapalnego. Wiele badań na zwierzętach i ludziach potwierdziło, że olej z pachnotki redukuje objawy alergicznego nieżytu nosa, zapalenia spojówek, alergii pokarmowej i astmy. Na poziomie biochemicznym dochodzi do zmniejszenia stężenia histaminy, przeciwciał IgE, eozynofili oraz innych mediatorów stanu zapalnego.
4. Wpływa pozytywnie na układ sercowo naczyniowy
Olej z pachnotki ma bardzo korzystny stosunek kwasów Omega-3: Omega-6. Podczas jego regularnego spożywania dochodzi do załagodzenia stanu zapalnego naczyń i zmniejszenia negatywnych konsekwencji miażdżycy oraz spowolnienia jej postępu. Ponadto olej z pachnotki obniża poziom złego cholesterolu LDL, a podwyższa dobry cholesterol HDL. Efekt ten jest potwierdzony licznymi badaniami.
5. Zdrowa przyprawa
Jeśli nie jesteśmy zwolennikami przyjmowania oleju na łyżeczce w czystej postaci to z powodzeniem możemy używać go w kuchni. Nadaje on potrawom orzechowo-korzennego smaku i aromatu. Możemy polewać nim sałatki, dodawać do zup, makaronów oraz innych dań, które potrzebują korzennej przyprawy. Olej z pachnotki jest powszechnie wykorzystywany w kuchni koreańskiej. Wzbogaca potrawy w ogromne ilości kwasów Omega-3. Nie wolno jednak na nim smażyć oraz podgrzewać go do wysokich temperatur.