Każdy marzy o pięknym ogrodzie także zimą. Bukszpan jest jedną z tych roślin, które mogą napełniać go kojącą zieloną barwą niezmiennie przez cały rok, za sprawą błyszczących liści, które są zimotrwałe. Wymaga on jednak od właściciela odrobiny uwagi, aby właściwie przygotować go do zimy.
Od czego zależy mrozoodporność bukszpanu
Wspomniane wcześniej liście pozostające na bukszpanie przez cały rok sprawiają, że w słoneczne, mroźne i wietrzne dni traci on więcej wody niż rośliny w stanie bezlistnym. Może wtedy dojść do suszy fizjologicznej, gdyż ilość płynów tracona w wyniku parowania z liści jest większa niż możliwość ich poboru z zamarzniętej gleby. W czasie wyjątkowo mroźnych zim, taki stan utrzymujący się bardzo długo, może doprowadzić do uschnięcia rośliny. Istnieje jednak metoda, który w łatwy sposób temu przeciwdziała. Należy podlać roślinę przed zapowiadanym silnym mrozem oraz w czasie, gdy gleba rozmarznie zimą(zdarzają się odwilże). Dobrą ochroną przed suszą fizjologiczną jest agrowłóknina, która chroni przed wysuszającym wiatrem i działaniem niskiej temperatury. Nie należy okrywać nią sadzonek na całą zimę, ponieważ psuło by to wygląd ogrodu. Wystarczy przymocować ją w czasie wyjątkowo zimowej aury, która sprzyja suszy fizjologicznej i uszkodzeniom mrozowym.
Pamiętać należy, że dobrze nawożony i właściwie przycięty bukszpan znacznie lepiej zniesie niskie temperatury niż jego zaniedbany ‘sąsiad’.
Bukszpan wieczniezielony a drobnolistny- zimowanie-różnice
W wielu miejscach możemy natrafić na informację, że bukszpan drobnolistny jest bardziej odporny na mróz niż wieczniezielony. Faktycznie różnią się one strefą mrozoodporności, która dla pierwszego jest określana jako 6a(-24°C), a dla drugiego 6b(-21°C). Nie jest to jednak 100% wyznacznik. Na przetrwanie rośliny zimą ma wpływ jeszcze wiele innych czynnik i tak np. dobrze utrzymany, podczas silnych mrozów okryty i odpowiednio podlewany bukszpan wieczniezielony posadzony na wschodzie Polski może zimować lepiej niż zaniedbany drobnolistny w Polsce centralnej.
Widzimy więc, że mimo jego śródziemnomorskiego pochodzenia, całkiem dobrze zimuje w polskim klimacie i ma bardzo dobrą mrozoodporność.