Chyba nikt nie wyobraża sobie kuchni bez deski do krojenia. Jest ona nieodłącznym elementem w przygotowaniu wielu dań. To właśnie od niej zależy komfort naszej pracy, a w niektórych przypadkach także smak oraz właściwości odżywcze potrawy. W sprzedaży dostępnych jest wiele typów desek do krojenia wykonanych z przeróżnych materiałów. Kupujemy je często pod wpływem impulsu, nie zwracając uwagi na jakość i trwałość. Często kierujemy się głównie atrakcyjną ceną, która rzadko idzie w parze z funkcjonalnością i wytrzymałością. Podczas zakupu należy zwracać uwagę na materiał z jakiego została wykonana deska i w zależności od upodobań wybierać te wykonane z drewna bambusa lub szkła. Są to ekologiczne materiały, które nie szkodzą nam i środowisku, a przy prawidłowym użytkowaniu pozostaną w naszej kuchni przez długie lata. Poniżej przedstawiamy charakterystykę 3 typów desek do krojenia wykonanych z różnych materiałów.
1. Drewniane deski do krojenia
Do niedawna to właśnie one najczęściej gościły w naszych kuchniach. Są jednak wypierane przez niby trwalsze, bezpieczniejsze i tańsze deski plastikowe. A jak jest w rzeczywistości? Deska drewniana zawsze będzie wytrzymalsza i bardziej gustowna niż jej sztuczny odpowiednik, a spopularyzowana opinia jakoby w drewnie miały gromadzić się groźne bakterie jest w większej części nieprawdziwa. Mikroorganizmy znajdują się na powierzchni wszystkich desek do krojenia, niezależnie od materiały z jakich zostały wykonane. Przeprowadzony przez naukowców eksperyment wykazał, że to właśnie drewno gromadzi ich najmniej. Ma na to wpływ jego specyficzna faktura oraz naturalne właściwości bakteriobójcze. Tak więc, nie musicie obawiać się zatrucia. Zresztą nasze babcie całe życie korzystały z takich desek i jakoś nie cierpiały na grypę jelitową częściej niż my.
Przy zakupie deski do krojenia należy zwrócić uwagę na gatunek drewna z jakiego została wykonana. Najlepszy będzie dąb, buk, grab lub orzech. Są one bardzo twarde i będą idealnie spełniać swoją kuchenną funkcję. Nie tępią noży. Jedyną wadą desek drewnianych jest ich dość duża łatwość nasiąkania wodą. Dlatego po każdym użyciu należy je umyć, wytrzeć i postawić w ciepłym, ale nie gorącym miejscu. Dzięki temu szybko wyschną i nie zdąża pochłonąć dużej ilości wilgoci.
Najważniejsze wskazówki właściwego użytkowania desek drewnianych:
-W celu zabezpieczenia przed wilgocią deskę drewniana należy natrzeć olejem jadalnym. Zabieg można powtarzać co 2-3 tygodnie.
-Raz na jakiś czas deskę warto wyszorować solą.
-Po umyciu deskę drewnianą należy wytrzeć ręcznikiem kuchennym i postawić pionowo.
-Co 2-3 miesiące warto zetrzeć cienką warstwę deski ostrym nożem. Dzięki temu jej powierzchnia będzie gładsza i czystsza.
2. Bambusowe deski do krojenia
Ich największymi zaletami są duża twardość i znaczna wytrzymałość. Można było je osiągnąć dzięki ogromnej sile wykorzystywanej przy prasowaniu pędów bambusowych oraz ich specyficznemu układowi. Są położone w poprzek, co sprawia, że mocno się trzymają i do ich sklejania nie trzeba używać szkodliwych dla zdrowia toksycznych klejów. Opisywany sprzęt kuchenny nie niszczy noży i jest bardzo mało wrażliwy na nasiąkanie wodą. Łatwo więc utrzymać go w czystości. Deskę z bambusa wystarczy opłukać wodą i odstawić do wyschnięcia. Nie należy myć jej w zmywarce. Dzięki dużej lekkości jest poręczna w kuchni. Bambus jest bardziej odporny niż drewno na powstawanie nacięć i nie wymaga usuwania zniszczonej zewnętrznej warstwy. Można powiedzieć, że opisywane deski mają wszystkie te zalety, które posiada drewno, przy jednoczesnej eliminacji jego wad. Jednak w Polsce bardziej tradycyjne i pasujące do stylowych wnętrz zawsze będą sprzęty wykonane z rodzimych gatunków.
3.Szklane deski do krojenia
Wykonane są najczęściej ze szkła hartowanego bardzo odpornego na zarysowania. Mają wbudowane gumowe podkładki, które zapobiegają ślizganiu się po blacie podczas użytkowania. Szklane deski są wielofunkcyjne- mogą służyć także jako pod gorące naczynia. Nie wchłaniają wilgoci i bardzo łatwo utrzymać je w czystości. Zupełnie wystarczy przetarcie ściereczką i spłukanie wodą. W sprzedaży spotykamy szklane deski do krojenia w wielu barwach oraz rozmaitych kształtach. Dzięki temu każdy może wybrać taką, która będzie idealnie dopasowana do kolorystyki oraz wystroju kuchni. Niestety szkło ma też swoje wady. Podczas częstego krojenia na nim, tępią się noże. Jest też bardzo kruche i gdy spadnie na podłogę to rozsypie się na drobne kawałki. Jednak ta niewielka ilość wad przy ogromie zalet sprawia, że kupno deski szklanej będzie dobrym wyborem . W szczególności powinna znaleźć ona w kuchni osób, które mają niewiele czasu i w łatwy sposób chcą utrzymać sprzęt w czystości. Można ją myć w zmywarkach.