Pigwowiec japoński to rozłożysty krzew, świetnie radzący sobie w naszym klimacie. Łączy w sobie cechy rośliny ozdobnej i przydatnej w kuchni. Posiada piękne czerwone kwiaty, które w kwietniu ożywiają cały ogród. Można z niego tworzyć niskie żywopłoty lub sadzić jako pojedynczy egzemplarz i formować z niego karłowate drzewo. Świetnie sprawdza się w roli bonsai. Pigwowce japońskie owocują we wrześniu. Wtedy to na ich gałęziach pojawiają się dość duże, kuliste owoce, bardzo bogate w witaminę C. Idealnie nadają się na przetwory. Jak uprawiać pigwowca japońskiego? Jak smakuje i co można zrobić z jego owoców?
Pigwowiec japoński- charakterystyka
Pigwowiec japoński jest niewysokim krzewem dorastającym do 1,5 m wysokości. Ma rozłożyste gałęzie pokryte cierniami. Dzięki nim stanowi świetny materiał na niskie, obronne żywopłoty. W kwietniu cała roślina jest obsypana kwiatami. Są one duże, mają intensywnie czerwoną barwę i kształtem przypominają te występujące na jabłoni. Na krzewach pojawiają się przed rozwinięciem liści. Dzięki temu są bardzo dobrze widoczne i nic nie zakłóca głębi ich barwy. Pigwowiec japoński ma dużą skłonność do zagęszczania się poprzez wypuszczanie odrostów korzeniowych. W zależności od zastosowania tej rośliny w ogrodzie, należy je wycinać lub pozwalać rosnąć. Liście pojawiają się na krzewach po połowie kwietnia. Termin ten może ulec zmianie w zależności od panujących warunków atmosferycznych. Mają one zieloną ciemnozieloną barwę, owalny kształt i są połyskliwe. Owoce pigwowca japońskiego dojrzewają we wrześniu. Pojawiają się one na gałęziach w 4-5 roku uprawy. Są dość duże, kuliste i mają żółty kolor. Cechują się przyjemnym zapachem. Mają wysoką zawartość witaminy C.
Uprawa pigwowca japońskiego
Pigwowiec japoński może być sadzony w miejscach słonecznych lub częściowo zacienionych. Na stanowiskach cienistych jego wzrost będzie mniej intensywny, a liczba kwiatów i owoców bardzo mała. Wykazuje dużą tolerancję, jeśli chodzi o typ gleby na jakiej rośnie. Najodpowiedniejsza będzie jednak dla niego ta o dużej żyzności i umiarkowanej wilgotności. Nie lubi długotrwałej suszy, ale jest na nią dość odporny. Nie ma specjalnych wymagań, co do pH podłoża. Urośnie zarówno na lekko kwaśnym, jak i zasadowym. Aby intensywnie kwitł i owocował wymaga regularnego przycinania. Jeśli bardziej zależy nam na jego gęstym pokroju niż na kwitnieniu i owocowaniu np. gdy rośnie w formie żywopłotu, to pozostawiamy odrosty korzeniowe, usuwamy osłabione pędy i skracamy o połowę jednoroczne przyrosty zaraz po kwitnieniu. Gdy natomiast chcemy uzyskać wiele dużych owoców, musimy dbać o odpowiednie przerzedzenie krzewu pigwowca japońskiego. Usuwamy wtedy odrosty korzeniowe, słabe oraz wrastające do środka gałęzie i te, które psują pokrój. Opisywana roślina cechuje się dobrą mrozoodpornością i może być sadzona na terenie całego kraju.
Jak wykorzystać pigwowiec japoński?
1. Ogrodnictwo
Z pigwowca japońskiego można tworzyć piękne kwitnące żywopłoty. Co prawda nie powalają one swoją wysokością, ale są bardzo eleganckie i wprowadzają do ogrodu odrobinę egzotyki. Pigwowce japońskie można również sadzić w grupach. Kilka egzemplarzy posadzonych obok siebie, stworzy wiosną przepięknie kwitnącą, intensywnie czerwoną kulę. Bardzo dobrze sprawdzi się także jako soliter. Szczególnie pięknie wyglądają stare pigwowce prowadzone w formie karłowatych drzew. Opisywanego gatunku nie może zabraknąć w ogrodach projektowanych w stylu japońskim. Można go skomponować z innym królem orientalnych założeń- miłorzębem dwuklapowym. Pigwowiec japoński może być wykorzystywany do nasadzeń w założeniach naturalistycznych. W ostatnim czasie, w ogrodach Europy został nieco zapomniany, ale powoli na nowo zaczyna przeżywać swój renesans.
2. Kuchnia
Pigwowiec japoński posiada żółte, twarde owoce o kwaśnym i cierpkim smaku. Z powodu niskiej zawartości cukru nie nadają się do bezpośredniego spożycia(są zbyt kwaśne), ale można z nich przygotowywać pyszne i zdrowe przetwory. Owoce pigwowca mają bardzo przyjemny, delikatny zapach. Cechują się wysoką zawartością witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Dodatkowo zawierają dużo błonnika, który wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Należy zbierać je w październiku- najlepiej po pierwszych przymrozkach. Można z nich przygotowywać konfitury, nalewki oraz dodawać do herbaty.
Przepis na mus z pigwowca bez dodatku cukru
1 kg owoców pigwowca
50-60 daktyli
Owoce pigwowca obrać i usunąć z nich gniazda nasienne. Następnie pokroić i wrzucić do garnka razem z daktylami. Zmiksować na papkę. Mus najlepiej przygotowywać w mniejszej ilości i spożywać na świeżo, aby straty witamin były jak najmniejsze. Można dodawać go do owoców, naleśników i wszystkich innych dań, których smak ma stać się bardziej wyrazisty i orzeźwiający. Jeśli chcemy, aby mus był słodszy, należy do niego dodać więcej daktyli.
Pigwowiec do herbaty i na przeziębienie
Owoce pigwowca umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wypełnić nimi niewielkie słoiczki. Następnie należy przygotować syrop. W tym celu mieszamy miód z wodą w proporcji 2:1. Przygotowaną mieszanką zalewamy owoce w słoikach i zakręcamy. Pigwowca w tej formie dodajemy do herbaty. Wspomaga leczenie przeziębień. Można do przechowywać w lodówce przez okres około miesiąca. Pamiętajmy!!- nie wolno pasteryzować przetworów z dodatkiem miodu.
Pigwowiec japoński- suszenie
Dobrym sposobem na spożytkowanie dużej ilości owoców pigwowca jest ich suszenie. Wysuszone plasterki można dodawać do herbaty lub kompotu.