Bezglutenowy placek drożdżowy.

placek2Witam wszystkich serdecznie:) Na moim blogu promuję zdrowy styl życia, pokazuję Wam naturalne, alternatywne metody życia, więc postanowiłem umieścić także kilka sprawdzonych przepisów. Myślę, że każdy z nas choć raz w życiu próbował ciasta drożdżowego ze świeżymi letnimi owocami i obowiązkowo z kruszonką. Zazwyczaj nasze babcie piekły te najlepsze 🙂

Dieta bezglutenowa – nowy trend.

Dieta bezglutenowa w dzisiejszym świecie stanowi pewien trend, pewien styl życia. Prawdą jest, że gluten nie jest zdrowy dla człowieka i najlepiej jest go w miarę możliwości ograniczać. Ja z kolei patrzę na to troszkę inaczej, ponieważ moja narzeczona ma od dwóch lat zdiagnozowaną chorobę Duhringa (potocznie skórna postać celiakii) i musiała przejść na ścisłą, bezwzględną dietę bezglutenową, bezmleczną i z ograniczeniem jodu.

Dieta bezglutenowa – osoby chore.

Istnieje gro osób, które właśnie z powodu choroby nie mogą spożywać glutenu. Na początku jest bardzo ciężko przystosować swoje codzienne nawyki do nowej sytuacji. Śniadanie bez świeżego, chrupiącego chleba czy gorących bułeczek jest wówczas jakąś abstrakcją. Im bliżej zaczynaliśmy się przyglądać wszystkim produktom, tym było coraz trudniej.

Gdzie można znaleźć gluten?

Gluten jest dosypywany praktycznie wszędzie, gdzie się tylko da. W przyprawach jest to niestety norma, ponieważ w ten sposób zwiększa się objętość np. bardzo drogiej papryki. Ba, nawet w mięsie mielonym, takim gotowym, już spakowanym, też możemy znaleźć tę niebezpieczną substancję, bo wtedy mięso się lepiej wiąże. Każde nasze zakupy były wyczynem, ponieważ im dokładniej czytaliśmy składy produktów, tym coraz mniej ich zostawało w naszym koszyku. Potem zaczęło brakować takiego domowego kawałka świeżego ciasta do popołudniowej kawy, więc zaczęliśmy kombinować z bezglutenowymi mąkami. Oczywiście nie były to zbyt udane eksperymenty, ponieważ owe mąki zachowują się nieco inaczej niż tradycyjna pszenna. Dziś, po wspomnianych już dwóch latach osiągamy pewne sukcesy w kuchni. Od dawna marzył nam się bezglutenowy placek drożdżowy. Niestety wszystkie nasze próby kończyły się fiaskiem. Aż do wczoraj. Oto mamy sukces, drożdżowy według przepisu mamy, oczywiście z zastąpieniem mąk, wyszedł wprost genialnie! W smaku praktycznie się prawie nie odróżnia od tego tradycyjnego. 🙂

Składniki na bezglutenowy placek drożdżowy:

  • 450 g mąki (200 g mieszanki chlebowej balviten,150 g mąki ryżowej, 100 g mąki jaglanej)
  • 200 ml mleka kokosowego (najlepsze będzie rozrzedzone z kartonika, u mnie z firmy Ecomil)
  • 70 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego,
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
  • 6 suszonych śliwek,
  • 6 suszonych moreli,
  • garść rodzynek,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie bezglutenowego placka drożdżowego:

Zaczynamy od odmierzania mąk, wsypujemy je do dość dużej miski. Odmierzmy 200 ml mleka i wlewamy do garnuszka i następnie delikatnie podgrzewamy. Mleko nie może być gorące, bo zabijemy drożdże. Wsypujemy tam pół łyżeczki cukru (musimy w jakiś sposób nakarmić nasze drożdże, aby ciasto prawidłowo wyrosło) oraz 2 łyżki mąki z miski. Kruszymy w palcach drożdże i dokładnie mieszamy wszystko. Nie powinno być żadnych grudek. Zostawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Najlepiej przy piecyku czy rozgrzanym gazie. Do miski z mąką wlewamy 3 łyżki miodu, wsypujemy skórkę pomarańczową i rodzynki, a suszone śliwki i morele najlepiej pokroić na mniejsze kawałki i dopiero wtedy wrzucić. Na koniec do masy wbijamy całe jajko. Kiedy drożdże już urosną, całość wlewamy do miski i dokładnie mieszamy całą masę. Dopiero wtedy dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną i dokładnie wymieszaną masę przekładamy do blaszki (najlepiej tortownica, placek będzie niższy,ale nie wyleci). Ciasto musi ponownie wyrosnąć.

W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem kruszonki.

Składniki na bezglutenową kruszonkę:

  • 6 łyżek mąki (u mnie 2 jaglanej, 2 ryżowej i 2 kukurydzianej)
  • 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego (takie bardziej płaskie)
  • 3 łyżki oleju (kokosowego, rzepakowego – wg uznania) lub 50 g pokrojonego w drobne kawałki masła klarowanego,
  • kilka kropel olejku waniliowego.

Przygotowanie bezglutenowej kruszonki:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zaczną powstawać grudki, mniejsze lub większe. Tak właśnie ma być, bo na tym polega kruszonka 🙂 Gotowe kruszyny wsypujemy na ciasto drożdżowe, rozprowadzając po całości. Gdy ciasto jeszcze niewystarczająco urosło to można jeszcze odczekać.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika ustawionego na termoobieg z dołem, w temperaturze 180 stopni. Ciasto piecze się około 40 minut. Musicie sprawdzać patyczkiem (jeśli jest suchy, to oznacza że ciasto jest dobre), ponieważ mąki bezglutenowe zachowują się inaczej, nawet jeśli chodzi o czas pieczenia. Gdy ciasto jest już dobre, to wyłączamy piekarnik i delikatnie uchylamy, a ciasto może zostać w środku, dopiero po jakimś czasie je wyciągamy.

Smacznego! 🙂