Arbuz kojarzy nam się z ciepłymi, egzotycznymi krajami. Pewnie wielokrotnie w sklepach ogrodniczych widzieliście nasiona tej rośliny jednak nie wierzyliście, że jego uprawa może udać się w polskim ogródku. Zapewniamy Państwa, że jest to możliwe. Oczywiście nie jest to takie łatwe jak np. uprawa dyni, ale przy zachowaniu kilku ważnych zasad możemy doczekać się całkiem sporych, smacznych i bardzo słodkich arbuzów bez dużej ilości chemii i sztucznych nawozów. Poniżej przedstawimy Państwu krótką charakterystykę arbuza oraz najważniejsze wskazówki niezbędne przy jego uprawie w polskim klimacie.
Arbuz zwyczajny- charakterystyka
Arbuz jest rośliną z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Afryki Południowej. Podobnie jak dynia jest rośliną jednoroczną. Płoży się po ziemi i wytwarza wąsy czepne. Może być uprawiany na podporach, ale wtedy należy podwiązać owoce. Długość jego pędów dochodzi do 3 m. Arbuz ma bardzo ładne liście. Mają one ciemnozielony kolor i są silnie powcinane. Arbuz wytwarza męskie i żeńskie kwiaty. Pojawiają się one w kątach liści i mają żółty kolor. Z kwiatów żeńskich powstają owoce. Ich miąższ może być ciemnoczerwony, pomarańczowy lub żółty. Jest to uzależnione od odmiany. Nie będziemy Państwu owocu przedstawiać szczegółowo- wszycy dobrze go znamy z naszych stołów.
Arbuz zwyczajny- uprawa
1. Wysiew nasion i przygotowanie rozsady
Arbuza uprawia się z nasion. Jednak aby zdążył dojrzeć w polskim klimacie, należy je wysiać już pod koniec lutego do doniczek w ciepłym pomieszczeniu. Musi być ono jasne( najlepszy będzie parapet), a temperatura w nim powinna oscylować w granicach 20 stopni Celsjusza. Gdy temperatura na zewnątrz zacznie przekraczać 15 stopni Celsjusza. to możemy w dzień wynosić naszą rozsadę arbuza na zewnątrz. Na stałe do gruntu przesadzamy ją dopiero ją dopiero na początku czerwca.
2. Stanowisko i podłoże
Arbuz pochodzi z krajów o gorącym i słonecznym klimacie. W związku z tym musimy sadzić go na stanowisku silnie nasłonecznionym, najlepiej osłoniętym od wiatru. Gleba do uprawy arbuza powinna mieć odczyn lekko kwaśny lub obojętny. Powinna być żyzna oraz bogata w próchnicę. Miejsce gdzie będzie uprawiany warto wyściółkować agrotkaniną. Usunie to problem z chwastami oraz podniesie temperaturę gleby, co bardzo korzystnie wpłynie na rozwój arbuzów.
3. Podlewanie i nawożenie
Arbuz jest rośliną o wysokich wymaganiach pokarmowych. Rośnie szybko, wytwarza dużo liści oraz pokaźne owoce, dlatego bez odpowiedniego nawożenia nie mamy co liczyć na dobry plon. Jesienią miejsce gdzie będą rosnąć arbuzy należy nawieźć obornikiem. Po posadzeniu rozsady do gruntu 2 razy stosujemy nawożenie wieloskładnikowym nawozem azotowym np. Azofoska, Polifoska, Hydrocomplex. Najlepszym terminem będzie polowa czerwca oraz połowa lipca. Dawki tych nawozów nie muszą być duże- pamiętajmy, ze zastosowaliśmy jesienią obornik. W przypadku braku obornika dawki musimy zwiększyć. Arbuz jest rośliną dość głęboko korzeniącą się, co sprawia że ma wysoką tolerancję na suszę. Jednak jeśli chcemy cieszyć się dużymi owocami to musimy regularnie go podlewać. W bardzo upalne okresy nawet codziennie.
4. Zbiór
Owoce arbuza dojrzewają od połowy sierpnia do połowy września
Arbuz zwyczajny- zastosowanie
Arbuza znamy najlepiej jako roślinę jadalną. Pewnie każdy z nas miał okazję spróbować jego pysznych owoców. Arbuz zawiera bardzo dużo wody i niewiele witamin, jednak jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Działają one przeciwnowotworowo oraz opóźniają procesy starzenia. Niektóre związki obecne w arbuzie działają moczopędnie( polecany w chorobach nerek i układu moczowego) oraz wzmagają potencję.
Arbuz jest także powszechnie wykorzystywany w kosmetyce- przygotowywane z niego maseczki działają przeciwzmarszczkowo oraz wspomagają leczenie chorób skóry.