Hartowanie jest bardzo ważnym zabiegiem w procesie przygotowania rozsady. Bez odpowiedniej adaptacji do panujących na zewnątrz zmiennych warunków atmosferycznych, młode sadzonki mogą ulec uszkodzeniu lub znacznemu osłabieniu. Każdemu ogrodnikowi chodzi przecież o to, aby z warzyw i ziół wyhodowanych od nasionka urosły piękne i bujne rośliny, które będą ładnie prezentować się na zagonku, a przede wszystkim cudownie smakować.
Po co to hartowanie?
Rozsadę przygotowujemy w domu lub szklarni. Panuje tam wyrównana temperatura, brak wiatru, opadów, przymrozków i innych zjawisk atmosferycznych, które można spotkać na zewnątrz. Młoda delikatna roślina uprawiana w domowych lub szklarniowych warunkach jest do nich przyzwyczajona. Nagłe wyniesienie jej na zewnątrz spowoduje, że dozna ona szoku. Jej delikatna łodyga, liście i korzenie mogą tego po prostu nie wytrzymać. Dojdzie wtedy do całkowitego uschnięcia rozsady lub jej znacznego osłabienia. Będzie to w bardzo wyraźny sposób rzutować na końcowe plony.
Hartowanie rozsady warzyw i ziół- kiedy i jak hartować?
Hartowanie rozsady rozpoczynamy na 10-14 dni przed planowanym terminem wysadzenia jej do gruntu. W zależności od gatunku rośliny termin ten przypada najczęściej pomiędzy początkiem kwietnia, a połową maja. Przez pierwsze 2-3 dni nasza rozsadę stawiamy w cieniu i pozostawiamy na zewnątrz przez 2-3 godziny. Potem stopniowo wydłużamy ten czas i rozsadę wystawiamy na słońce. Na 2-3 dni przed sadzeniem do gruntu nasze młode rośliny pozostawiamy na zewnątrz na stałe- oczywiście jeśli nie występują przymrozki. Jeśli mają one miejsce musimy przeczekać ten okres.
Hartowanie rozsady warzyw i ziół- co to w ogóle daje
Rozsada uprawiana w domu lub szklarni ma przeważnie jaśniejszy kolor, bardziej wątłą łodygę i liście oraz jeszcze słabo rozwinięty system korzeniowy. Jest to związane z niedoborem światła oraz mało zmiennymi warunkami panującymi w domu. W trakcie procesu hartowania roślina wzmacnia się. Jest to nawet widoczne gołym okiem. Łodyga i liście grubieją, rozrasta się system korzeniowy. Zmienia się także zabarwienie rozsady- staje się ciemniejsza. Tak przygotowane sadzonki po posadzeniu do gruntu łatwo się przyjmują i szybko rozpoczynają intensywny wzrost. Są mniej podatne na choroby i szkodniki oraz łatwiej przychodzi im pobór wody oraz składników pokarmowych z gleby. Tak więc hartujcie swoje rośliny i cieszcie się obfitymi plonami!