Brokuł jest warzywem już od dawna uprawianym – był uprawiany nawet w starożytnym Rzymie czy Grecji. Prawdopodobnie pochodzi z okolic Cypru. Był już znany i uprawiany nawet przed kalafiorem. W Europie rozpowszechnił się w XVIII w. Obecnie przodownikiem jego uprawy jest Holandia, Wielka Brytania, USA, Francja i Włochy. W Polsce coraz bardziej zyskują na popularności, gdyż są smaczne, można je szybko przygotować i są bogactwem witamin, soli mineralnych i substancji ograniczających rozwój wielu chorób. Z łatwością możecie sami je uprawiać w przydomowych ogrodach a w dzisiejszym artykule postaram się Wam krótko scharakteryzować tę roślinę i tajniki jej uprawy.
Brokuł – charakterystyka
Brokuł swoim wyglądem przypomina kalafiora, ale jego liście są osadzone na dłuższych ogonkach. Na końcach łodygi wyrastają nierozwinięte pąki kwiatowe zwane różą. Jej średnica może osiągnąć od 8-15 cm, choć oczywiście zdarzają się i okazy 30 cm. W przeciwieństwie do kalafiora oprócz róży głównej powstają także róże boczne – choć dużo mniejsze mają te same właściwości co róża główna. Wszystkie róże wraz z zielonym trzonkiem są jadalne.
Jeśli chodzi o właściwości odżywcze to brokuł zawiera wiele witamin (z grupy A, B, C, PP czy kwas foliowy). Oprócz tego znajdziemy w nim także żelazo, potas, magnez, fosfor, wapń, białko czy błonnik. Brokuł zawiera nawet sulforafan – substancję antyrakową.
Brokuł – uprawa
1. Przygotowanie rozsady
Obecnie brokuły najczęściej są produkowane z rozsady. Najlepiej jeśli przygotujecie własną. Nasiona można wysiać w dwóch terminach – w kwietniu oraz do połowy czerwca. Brokuły z wysiewu kwietniowego będziemy zbierać latem, a z czerwcowego jesienią. Najlepsze do wysiewu będą wielodoniczki- po dwa do jednego oczka. Po dwóch tygodniach bacznie obserwujemy nasze rośliny i w tych oczkach, gdzie wykiełkowały dwa nasionka – wyrywamy tę słabszą. Gotową rozsadę wsadzamy do ziemi po upływie około miesiąca. Tutaj w przeciwieństwie do kalafiora zarówno zbiór letni jak i jesienny będzie tak samo udany.
2. Sadzenie oraz wybór stanowiska
Brokuł jest rośliną jednoroczną i lubi stanowiska słoneczne, ale osłonięte od wiatru. Ziemia powinna być żyzna, próchniczna o pH 6,5-7,0. Naszą rozsadę sadzimy w rozstawie 30 x 30 cm, w zagęszczeniu 4-5 szt/m2. Roślinę wkładamy w ziemię aż do nasady liści. Po posadzeniu nie możecie zapominać o intensywnym podlewaniu. Aby uzyskać ciągły zbiór warto wysiewać różne odmiany o niejednorodnym terminie dojrzewania.
3. Brokuł- nawożenie i podlewanie
Brokuły warto uprawiać w pierwszym roku po oborniku lub po zastosowaniu kompostu. Przed wsadzeniem rozsady musicie zastosować nawóz mineralny – 3 tygodnie przed wysadzeniem. Jeśli nie macie obornika lub kompostu to musicie powtórzyć ten zabieg około miesiąc po wysadzeniu.
Jeśli chodzi o podlewanie to brokuł należy do roślin wrażliwych na niedobór wody w glebie. Należy go podlewać tuż po posadzeniu a także w okresie braku opadów.
4. Opryski
Brokuł należy do roślin kapustnych i niestety jest dość często atakowany przez szkodniki. W okresie letnio – jesiennym szkodników jest znacznie mniej, ale oprysk i tak będzie konieczny. Tuż po wysadzeniu rozsady wykonujemy pierwszy oprysk. W dalszym etapie obserwujemy nasze rośliny – jeśli pojawią się na nich szkodniki to wykonujemy drugi oprysk, jeśli nie – nie jest to konieczne.
5. Brokuł- zbiór i przechowywanie
Zbiór brokuła zazwyczaj wypada 50-70 dni po posadzeniu, ale to wszystko jest zależne od terminu siewu i odmiany. Bardzo ważnym jest, aby zbierać brokuły o zwartych, dobrze uformowanych różach z nierozwiniętymi pąkami kwiatowymi. Zbiór letni wypada średnio nawet co 2-3 dni, natomiast jesienny raz w tygodniu. Jeśli chodzi o przechowywanie to brokuł jest warzywem wrażliwym i nie można go trzymać w lodówce dłużej niż tydzień. Najlepiej od razu po zebraniu go zamrozić.
Podsumowanie
Moi Drodzy, jak widzicie uprawa brokuła wcale taka straszna nie jest. Mam nadzieję, że dzisiejszy wpis zachęci Was do uprawy tej rośliny i na stałe zagości w Waszych ogrodach 🙂