Obecnie, szczególnie w miastach cierpimy na brak miejsca. Wysokie ceny sprawiają, że aby spełnić marzenie o własnym domu często zmniejszamy metraż działki. Sprawia to, że po wybudowaniu domu zostaje niewiele miejsca na ogród. Często ogranicza się on do kilku bylin, drzew i krzewów ozdobnych oraz kawałka trawnika, a o sadzie czy ogródku warzywnym możemy zapomnieć. Wyda się to trochę nietypowe, ale można połączyć przyjemne i ozdobne z pożytecznym.
Dlaczego warto połączyć ogród ozdobny z owocowo – warzywnym?
- Żyjemy w czasach, w których w sadach i gospodarstwach ogrodniczych trzeba produkować dużo, żeby nie zbankrutować. Wysoko wydajna produkcja sprawia, że trzeba stosować liczne środki chemiczne oraz dużą ilość nawozów. Taki typ uprawy nie idzie w parze z dbałością o to, aby warzywa i owoce były zdrowe i miały smak jak za dawnych lat. Nie można za to żywić urazy do producentów, ponieważ niejako wymusza to na nich współczesny świat. Możemy jednak chociaż część warzyw i owoców uprawiać sami, a połączenie ogrodu owocowo – warzywnego sprawi, że nie będzie do tego potrzebny wielki areał.
2. Drugą ważną kwestią jest wzrost cen owoców i warzyw w sklepach. Ceny dla klientów indywidualnych rosną z roku na rok, a w ostatnim czasie wzrost ten znacznie przyspieszył. Mając w ogrodzie choć kilka gatunków drzew owocowych i warzyw stajemy się w pewnym stopniu niezależni, a przy okazji oszczędzamy trochę pieniędzy. Pamiętajmy, że w kolejnych latach wzrost cen żywności z uwagi na liczne i inne niekorzystne zjawiska klimatyczne oraz rosnącą liczbę ludności na świecie będzie jeszcze bardziej wyraźny.
Wskazówki jak połączyć ogród ozdobny z owocowo-warzywnym.
Odpowiednio dobrane drzewa i krzewy owocowe oraz warzywa mają także swoje walory ozdobne. Przecież kwitnące wiśnie, jabłonie, grusze i inne drzewa owocowe są niemal symbolem w pełni nadchodzącej wiosny. W ogrodzie mogą stać się one centralnym punktem rabaty. Świetnie będą się komponować z trawami ozdobnymi oraz hortensjami. Bardzo ładnie wyglądającymi krzewami owocowymi są np. borówki amerykańskie. Wiosną intensywnie kwitną, następnie są ozdobione pięknymi, ciemnymi i bardzo smacznymi owocami, a jesienią ich liście przebarwiają się na niesamowity purpurowo-czerwony kolor. Należy jednak pamiętać, że lubią kwaśną glebę, dlatego musimy komponować je z innymi roślinami kwasolubnymi np. rododendronami. Jedną z piękniejszych roślin o jadalnych owocach jest pigwowiec japoński. Wiosną zachwyca burzą intensywnie czerwonych kwiatów, a jesienią mamy do zbioru owoce o bardzo dużej zawartości witaminy C.
Z warzywami rzecz jest nieco trudniejsza. Ciężko je połączyć z roślinami ozdobnymi, ale można wkomponować je w styl ogrodu i stworzyć z nich rabatę. Dorodne pomidory, papryki i inne warzywa wraz z roślinami ozdobnymi będą cieszyć nasze oko przez cały sezon, a nawet po nim, gdy nadejdzie najprzyjemniejszy moment-zbiór.