Smaczne i zdrowe kotlety kalafiorowe. A dokładniej kalafiorowo-zimniaczane. Bardzo łatwo je przygotować i nie zawierają problematycznych składników jakimi są mleko, jaja oraz gluten. Ich wykonanie jest bardzo proste i nie wymaga wielu skomplikowanych czynności oraz zaawansowanych urządzeń kuchennych, ba!, nie wymaga nawet blendera! 2-3 kotleciki wystarczą, aby w pełni zaspokoić głód oraz dostarczyć organizmowi porcji energii na kilka dłuuugich godzin. Jednak nie samą energią żyje człowiek, dlatego w moich(teraz także waszych 😉 ) kotlecikach kalafiorowo-ziemniaczanych jest też mnóstwo substancji odżywczych. Do dzieła!
Składniki:
– pół świeżego kalafiora
– 4-5 średniej wielkości ziemniaków
– mąka ziemniaczana 4-5 łyżek
– mąka ryżowa 1 łyżka
– 2 średnie marchewki
– pół cebuli
– ząbek czosnku
– smalec(dla mnie najlepszy w smaku) lub oliwa z oliwek
– oregano
– sól
– czarny pieprz
– panierka ( u mnie mąka z amarantusa+mąka ryżowa, może być dowolna taka jakiej używacie)
1. W jednym garnku gotujemy ziemniaki, kalafior oraz marchew do miękkości. Po odlaniu wody i wystudzeniu marchew oraz ziemniaki przeciskamy przez praskę. Kalafior wystarczy dobrze rozgnieść widelcem. Wszystko mieszamy w jednej miseczce.
2. Na patelni rozgrzewamy smalec lub oliwę z oliwek. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i rumienimy na złoty kolor. Zawartość patelni przelewamy do naczynia z kalafiorem ziemniakami oraz marchwią. Składniki mieszamy.
3. Do całości dodajemy 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej oraz łyżkę mąki ryżowej( z ciasta musi dać sie uformować kotleciki, więc w zależności od konsystencji modyfikujemy ilość mąki). Dodajemy pieprz, sól oraz oregano do smaku. Mieszamy.
4. Formujemy kotlety i obtaczamy w panierce. Na patelni rozgrzewamy smalec lub oliwę z oliwek. Smażymy kotleciki z obu stron aż do lekkiego zarumienienia panierki. Ilość składników podanych w przepisie wystarczy na 7-8 sztuk. Podajemy jako danie główne z dodatkiem ulubionego przez was sosu lub jako dodatek do dania głównego. Świetny zamiennik ziemniaków, ryżu, makaronu oraz kaszy.