mleko-kokosowe

Domowe mleko kokosowe(z wiórków kokosowych).

Oto zdrowsza alternatywna dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą spożywać mleka krowiego. Można gotować na nim ryż, kaszę jaglaną oraz pić z dodatkiem owoców lub w czystej postaci. Zawiera sporo zdrowego tłuszczu oraz wspomaga pracę układu trawiennego. Uwaga!- mleko kokosowe stosowane w dużych ilościach może mieć działanie przeczyszczające..
Chociaż kokos nie pochodzi z naszej strefy geograficznej, to na pewno jest zdrowszy niż sztuczne mleka UHT w kartonikach.

SKŁADNIKI:

  • wiórki kokosowe- 1,5 szklanki
  • woda- 4 szklanki

POTRZEBNY SPRZĘT:

  • blender- ręczny lub stojący
  • sitko
  • garnek
  • łyżka
  • szklanka
  • słoik 1 litr

1. 1,5 szklanki wiórków kokosowych wsypujemy do garnka. Wlewamy 4 szklanki przegotowanej wody. Podgrzewamy aż całość stanie się gorąca, ale nie gotująca. Garnek z zawartością przykrywamy i odstawiamy na 2 h, co jakiś czas  mieszając.

2. Wiórki z wodą przelewamy do blendera stojącego(można także wykorzystać blender ręczny). Blendujemy około 2 min.

3. Na sitku odcedzamy wiórki od powstałego mleka kokosowego. Trzeba je dobrze odcisnąć- możemy to zrobić dłonią, łyżką lub przycisnąć z góry miseczką.

4. Gotowe mleko kokosowe przelewamy do słoika. Część, której nie zużyjemy w danym dniu przechowujemy w lodówce. Po kilku godzinach mleko rozwarstwia się i na górze zbiera się “śmietana”. Dlatego przed użyciem trzeba je wstrząsnąć. Róbcie to jednak delikatnie, aby tłuszcz nie zbił się w grudki. Gdy przypadkiem takie coś się nam przydarzy, to nic straconego- mleko ogrzewamy a grudki rozpuszczają się.

I tak oto uzyskaliśmy naturalny domowy produkt, który w sklepie kosztowałby nas około 10 zł. Przy zakupie wiórków kokosowych zwracajmy uwagę na obecność dwutlenku siarki. Jest to szkodliwy konserwant, którego lepiej unikać.