olej makadamia

Olej makadamia- właściwości i zastosowanie. Złota bomba witaminowa!

Wiele razy już wspominałem na blogu o różnorodnych, niezwykle cennych olejkach kosmetycznych, tych pochodzących wprost z natury rzecz jasna. Dzisiejszy wpis będzie poświęcony właśnie jednemu z takich olejków – olejkowi makadamia, który jest bardzo uniwersalny, ponieważ może służyć do produkcji kosmetyków, ale także do spożycia. Jego uniwersalność jest chyba jego najlepszą zaletą. W artykule przedstawię Wam jego specyfikację, właściwości, a kto wie, może nawet przekonam do jego zakupu? 🙂

Czym jest olej makadamia?

Najprościej to ujmując, jest to ekstrakt z nasion orzechów makadamia, tłoczony na zimno, dzięki czemu nie traci swoich cennych właściwości. Drzewo makadamia wywodzi się z Australii, ale na chwilę obecną znaleźć je możemy także na południowym Pacyfiku czy w Południowej Afryce. Makadamia osiąga około 15 metrów wysokości i jest wiecznie zielone. Pierwsze orzechy pojawiają się na nim dopiero po 7-8 latach i wyglądem przypominają kasztany. Również są otoczone twardą skorupą, której zadaniem jest ochrona drogocennego olejku. Sam olejek stanowi 70% orzecha, ma jasnożółtą barwę, a zapachem przypominają nasze rodzime orzechy.

olej makadamia

Skład i wartości odżywcze olejku makadamia. 

Olej makadamia zawiera bardzo dużo prozdrowotnych substancji. W jego składzie znajdziemy kwas palmitynowy, który sprawia, że szybko się wchłania, wygładza skórę i pozostawia na niej naturalny blask. Ponadto olej zawiera: kwas a-linolenowy, kwas oleinowy, kwas mirystynowy, kwas stearynowy i kwas linolowy. Są to zdrowe tłuszcze, które wpływają pozytywnie na cały nasz organizm. Oprócz tego olej makadamia zawiera szereg drogocennych pierwiastków, takich jak: fosfor, żelazo, sód, witamina B czy wapń. Właśnie ze względu na swój bogaty skład, olej makadamia jest tak bardzo popularny.

Jaki wpływ na nasz organizm ma olej makadamia?

Jak już wspomniałem na początku, olej makadamia ma szeroki wachlarz zastosowań. Po jego spożyciu  organizm otrzymuje odpowiednią ilość pokarmu. Dzieje się tak dlatego, iż olej zawiera dużą dawkę zdrowych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć, przez co muszą być dostarczone z zewnątrz. Ponadto wspomaga walkę z nadciśnieniem, zapobiega powstawaniu cholesterolu i powiększeniu tętnic wieńcowych. Cały układ sercowo – naczyniowy jest wspierany przez zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a witaminy wspierają metabolizm i chronią komórki. Bardzo szybko regeneruje suchą, spierzchniętą skórę, zmniejszając jej pęknięcia, czyniąc ją bardziej giętką. Regeneruje skórę dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, ale nie zostawia tłustego filmu, ponieważ szybko się wchłania. Najczęściej jest zawarty w kosmetykach do makijażu, szamponach i kremach przeciwzmarszczkowych.

Szeroki wachlarz zastosowań oleju makadamia.

1.Olej makadamia – środek leczniczy dla włosów.

Jak już wspomniałem, olej makadamia możemy znaleźć w szamponach, płukankach czy odżywkach do włosów. Olejek można też nanieść w czystej postaci bezpośrednio na włosy. Efekt uzyskamy natychmiast. Włosy uzyskają naturalny blask i staną się zdrowsze. Poprzez regularne stosowanie możemy zapobiec rozdwajaniu się końcówek czy ich łamaniu. Olej szybko się wchłonie, nie obciążając przy tym włosów.

2.Ulga dla skóry dzięki olejkowi makadamia.

Firmy kosmetyczne bardzo chętnie sięgają po tą złocistą, leczniczą substancję. Olej bardzo dobrze pielęgnuje skórę, łatwo radzi sobie z jej suchością, otarciami czy pęknięciami. Ponadto leczy stany zapalne, które powstają w jej pęknięciach. Można go stosować w czystej postaci lub w kremach, mydłach, żelach lub płynach do kąpieli. Wysoka zawartość witamin i innych minerałów koi zestresowaną, spiętą skórę. Olej w czystej postaci jest bardzo chętnie wykorzystywany przez masażystów.

3.Olej makadamia pobudza kulinarne doznania.

Olej makadamia jest często wykorzystywany do sałatek, dressingów, zup, marynat, koktajli a nawet deserów. Dzięki swojej wysokiej temperaturze wrzenia może być śmiało wykorzystywany nawet do smażenia. Mimo iż przy obróbce cieplnej nie traci swoich właściwości, to jest szczególnie polecany do podawania na zimno. Jego lekko orzechowy posmak wzbogaca potrawy o dodatkowe doznania naszych kubków smakowych, a sama potrawa staje się bardziej wyjątkowa, a zawarte w oleju witaminy czynią ją zdrowszą.

4.Olej makadamia – niezwykły, naturalny kosmetyk.

Jak już wcześniej wspomniałem, firmy kosmetyczne bardzo chętnie sięgają po ten niezwykły olej. Można go wykorzystać jako skuteczny preparat do demakijażu oczu, ale tylko w małych ilościach. Nie dość, że zmyje nasz makijaż, to w dodatku zadba o pielęgnację rzęs i skóry powiek. Codzienne wcieranie olejku w kruche, łamliwe paznokcie sprawi, że staną się zdrowsze, będą lepiej rosły, a i przy okazji unikniemy suchych skórek wokół nich.

Czy olej makadamia ma okres przydatności?

Na początku artykułu wspomniałem, że do oleju makadamia dodaje się naturalną witaminę E, aby olej dłużej zachował swą świeżość. Wówczas nie jest konieczne szybkie zużycie oleju, ale należy go właściwie przechowywać.

1)Powinien być zawsze w ciemnym i chłodnym miejscu – w innym wypadku może stracić swój kolor i orzechowy posmak.

2)Najlepiej schować go w szafce. – Niektóre witaminy tracą swe właściwości pod wpływem silnego i jasnego światła.

3)W przypadku kremów czy innych produktów do pielęgnacji na bazie oleju makadamia, najlepiej je przechowywać w chłodnym miejscu.

Jakie są wskazane dawki oleju makadamia?

Olej makadamia jest bardzo ekonomiczny w użyciu, ponieważ jest niezwykle wydajny. Na całą twarz potrzeba zaledwie 2-3 kropel, na włosy 4-5, a w przypadku jedzenia nie więcej jak łyżeczkę. Są to jednak wartości orientacyjne i zawsze należy przeczytać informacje od producenta.

Czy olej makadamia może szkodzić?

Jak każdy produkt, może wywoływać reakcje alergiczne i oprócz takowych nie odnotowano jeszcze żadnych negatywnych skutków. Należy jednak kierować się umiarem przy jego stosowaniu. Jego malutkie dawki spokojnie starczą do osiągnięcia zamierzonego celu.

Chcę kupić olej makadamia. Czym się kierować?

1)Trzeba zwrócić uwagę na opakowanie. Musi być ono ciemne, najlepiej jeśli będzie szklane.

2)Zawsze dokładnie sprawdź skład, czy aby na pewno jest w 100% naturalny, bez sztucznych dodatków.

3)Nie kuś się na oferty radykalnie tańsze. Na tego typu ogłoszenia zawsze trzeba uważać, bo możemy zostać oszukani.

4)Jeśli boisz się zakupu w internecie, możesz go poszukać w aptece lub sklepie ze zdrową żywnością, ale cena będzie wtedy wyższa.

 

Niestety produkty naturalne nie są jeszcze u nas zbyt popularne, przez co ich ceny są nadal wysokie. Ale Moi Drodzy, na zdrowiu i urodzie nie warto oszczędzać. Lepiej zainwestować te kilka czy kilkanaście złotych więcej, a nasz organizm nam podziękuje. Od wieków jest wiadome, że to, co naturalne jest bardziej przyjazne dla człowieka. Ponadto takie kosmetyki są o wiele bardziej wydajne i nie zatruwają naszej pięknej planety. Jeśli nie masz w tech chwili odpowiedniej sumy, aby wymienić wszystkie kosmetyki na te naturalne, możesz to robić stopniowo. Gdy raz poczujesz różnicę, to zapewniam Cię, że nie powrócisz do drogeryjnego wachlarza kosmetyków. Na koniec przedstawię jeszcze zalety olejku makadamia, aby przekonać Cię do jego zakupu:)

ZALETY OLEJKU MAKADAMIA:

1)jest istną bombą witaminową,

2)jest bardzo wydajny,

3)łatwy w użyciu – nie wymaga żadnej obróbki,

4)szybko się wchłania i nie zostawia tłustego filmu,

5)jest bardzo uniwersalny w użyciu,

6)ma przyjemny, orzechowy zapach i smak,

7)nadaje się do spożycia i jest zdrowszą alternatywą do smażenia.