Oto zdrowsza alternatywna dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą spożywać mleka krowiego. Można gotować na nim ryż, kaszę jaglaną oraz pić z dodatkiem owoców lub w czystej postaci. Zawiera sporo zdrowego tłuszczu oraz wspomaga pracę układu trawiennego. Uwaga!- mleko kokosowe stosowane w dużych ilościach może mieć działanie przeczyszczające..
Chociaż kokos nie pochodzi z naszej strefy geograficznej, to na pewno jest zdrowszy niż sztuczne mleka UHT w kartonikach.
SKŁADNIKI:
- wiórki kokosowe- 1,5 szklanki
- woda- 4 szklanki
POTRZEBNY SPRZĘT:
- blender- ręczny lub stojący
- sitko
- garnek
- łyżka
- szklanka
- słoik 1 litr
1. 1,5 szklanki wiórków kokosowych wsypujemy do garnka. Wlewamy 4 szklanki przegotowanej wody. Podgrzewamy aż całość stanie się gorąca, ale nie gotująca. Garnek z zawartością przykrywamy i odstawiamy na 2 h, co jakiś czas mieszając.
2. Wiórki z wodą przelewamy do blendera stojącego(można także wykorzystać blender ręczny). Blendujemy około 2 min.
3. Na sitku odcedzamy wiórki od powstałego mleka kokosowego. Trzeba je dobrze odcisnąć- możemy to zrobić dłonią, łyżką lub przycisnąć z góry miseczką.
4. Gotowe mleko kokosowe przelewamy do słoika. Część, której nie zużyjemy w danym dniu przechowujemy w lodówce. Po kilku godzinach mleko rozwarstwia się i na górze zbiera się “śmietana”. Dlatego przed użyciem trzeba je wstrząsnąć. Róbcie to jednak delikatnie, aby tłuszcz nie zbił się w grudki. Gdy przypadkiem takie coś się nam przydarzy, to nic straconego- mleko ogrzewamy a grudki rozpuszczają się.
I tak oto uzyskaliśmy naturalny domowy produkt, który w sklepie kosztowałby nas około 10 zł. Przy zakupie wiórków kokosowych zwracajmy uwagę na obecność dwutlenku siarki. Jest to szkodliwy konserwant, którego lepiej unikać.