masło-kakowe

Masło kakaowe- właściwości i zastosowanie

Masło kakaowe jest naturalnym surowcem powszechnie wykorzystywanym w kosmetyce, medycynie oraz przemyśle spożywczym. Ma szereg właściwości, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Świetnie nawilża i odżywia skórę. Zawiera bardzo dużą ilość witamin i kwasów tłuszczowych, które działają odmładzająco. Dzięki temu, że posiada przyjemny zapach, podczas jego stosowania można się zrelaksować i zapomnieć o ciężkim, stresującym dniu. Masło kakaowe w czystej, naturalnej postaci jest surowcem hipoalergicznym. W sprzedaży jest dostępne w postaci rafinowanej oraz nierafinowanej. Jakie masło kakaowe kupić? Jak stosować? Dla kogo będzie odpowiednie i jakie są jego właściwości?

Co to jest masło kakaowe?

Masło kakaowe jest jadalnym tłuszczem roślinnym. Otrzymuje się je z ziaren kakaowca w procesie wytłaczania. Kakaowiec jest to duży owoc o dyniowatym kształcie. W jego wnętrzu znajduje się 30-50 nasion kakao. Przed przystąpieniem do procesu wytłaczania są one suszone i oczyszczane. Drzewa kakaowca rosną w wilgotnych lasach tropikalnych w Ameryce Środkowej i Południowej. Jednak obecnie większość dużych plantacji tej rośliny mieści się w Afryce. Masło kakaowe ze względu na wyrazisty smak i zapach oraz właściwości lecznicze jest bardzo cenione w Europie. Ma naturalne pochodzenie i coraz częściej można spotkać je w wariancie ‘bio’- czyli z certyfikatem rolnictwa ekologicznego.

masło-kakaowe

Historia masła kakaowego

Masło kakaowe było znane już w czasach Majów i Azteków. Uważali oni, że drzewo kakaowe ma boskie pochodzenie i pozwala żyć w zdrowiu. Rdzenne ludy Ameryki i Afryki zachodniej od wieków wykorzystują opisywany surowiec jako środek nawilżający stosowany na skórę oraz ochronę przed poparzeniami słonecznymi. Masło kakaowe miało dla nich tak dużą wartość, że często stawało się środkiem płatniczym. Z biegiem czasu produkty z ziaren kakaowca stały się tak popularne, że zaczęto wykorzystywać ich lecznicze właściwości w wielu jednostkach chorobowych. Największą skuteczność wykazywały w walce z chorobami skóry i tak pozostało do dziś.
Europa zawdzięcza poznanie masła kakaowego Krzysztofowi Kolumbowi. To on przywiózł tutaj pierwsze ziarna kakaowca. W 1828 r. naukowiec Conrad Von Hauten zbudował pierwszą prasę kakaową. Jej pierwotnym zadanie było uzyskanie jak najczystszej czekolady. Jednak podczas tego procesu pojawił się inny produkt uboczny- masło kakaowe.

Najważniejsze składniki masła kakaowego

1.Witamina E

– nawilża skórę
– ujędrnia skórę
-poprawia koloryt cery
-wygładza zmarszczki
-wzmacnia włosy i nadaje im połysk

2.Witamina K

-wspomaga walkę z trądzikiem
-regeneruje zniszczone włosy
-redukuje opuchliznę pod oczami

3.Kwasy tłuszczowe Omega-9

-wspomaga leczenie łupieżu
-dzięki właściwościom przeciwzapalnym, pomagają walczyć z trądzikiem
-wygładzają drobne zmarszczki
-nadają skórze blasku i jędrności

4.Kwas linolowy

-nawilża i regeneruje skórę
-wygładza naskórek
-przyspiesza gojenie się ran
-nawilża przesuszone włosy

5.Kwas stearynowy

-ma właściwości oczyszczające
-wygładza skórę i nadaje jej blasku
-chroni włosy przed działaniem szkodliwych czynników

Masło kakaowe rafinowane i nierafinowane

a)Nierafinowane

Jest to naturalne masło kakaowe, które tylko w niewielkim stopniu zostało zmienione podczas procesu produkcyjnego. Ma kremowo-żółty kolor i wyraźny zapach czekolady. Zawiera więcej witamin, pożytecznych kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy niż masło rafinowane. Bardzo dobrze nawilża i może być stosowane bezpośrednio na suchą i wrażliwą skórę. Jest delikatne, dlatego można nakładać je nawet na miejsca zmienione chorobowo.

b)Rafinowane

Ma najczęściej biały kolor i jest pozbawione zapachu. Zawiera mniej korzystnych dla zdrowia substancji niż masło nierafinowane. Jednak dzięki temu, że jest w pewnym stopniu oczyszczone, dłużej zachowuje świeżość. Przez tę właściwość często wybiera się je do przygotowywania kosmetyków. Znalazło również szerokie zastosowanie w medycynie. Służy między innymi do produkcji czopków oraz jako podłoże maściowe. Ogólnie można przyjąć, że masło rafinowane będzie lepszym wyborem, jeśli ma spełniać funkcję składnika produktu, natomiast masło nierafinowane powinno być stosowane indywidualnie np. do bezpośredniego nakładania na skórę.

Właściwości i zastosowanie masła kakaowego

Masło kakaowe w temperaturze pokojowej jest ciałem stałym. Ma jednak niską temperaturę topnienia. Dzięki temu, gdy zostanie do skóry szybko się topi, bardzo dobrze się wchłania i wykazuje wysoką skuteczność pozytywnego działania na skórę.
Masło kakaowe jest stosowane w wielu dziedzinach życia. Jest szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym, kuchni oraz medycynie. Produkuje się z niego oleje i balsamy do masażu, kremy, mydła, pomadki, szampony i wiele innych kosmetyków, których zadaniem jest odżywienie i nawilżenie skóry i włosów.
Mało kakaowe można nakładać bezpośrednio na miejsca dotknięte oparzeniami, trądzikiem i innymi chorobami z miejscowo występującym stanem zapalnym. Dobrze sprawdzi się również jako naturalna pomadka zapobiegająca pękaniu ust.
Może być stosowane do redukcji podrażnień skóry wywołanych przez nadmierną ekspozycję na promienie słoneczne. Zastosowane odpowiednie wcześnie zapobiega im.
Masz alergię na krem do golenia lub silne podrażnienia po goleniu? Zastosuj masło kakaowe. Świetnie zmiękczy zarost, złagodzi podrażnienia oraz nawilży i wygładzi skórę.
Opisywany surowiec można stosować na włosy. Dzięki niemu zostaną one nawilżone i będą wyglądać zdrowiej. Przed użyciem masło kakaowe należy podgrzewać tak długo, aż uzyska płynna konsystencję. Następnie należy nałożyć je na włosy i pozostawić na 15 min. Po tym czasie spłukać i umyć włosy szamponem.